1. Este important să mă gândesc dacă dorm pe o parte, pe spate sau pe burtă la alegerea unei perne?
Poziţia corpului dumneavoastră în timpul somnului este foarte importantă în alegerea unei perne. Persoanele care dorm frecvent pe burtă vor fi mai mulţumiţi de perne mai moi. Cei care preferă să doarmă pe spate ar trebui să se orienteze către perne cu duritate medie, în timp ce pentru persoanele care dorm pe o parte pernele cu suport mai tare reprezintă alegerea optimă.
ALEGERE RECOMANDATĂ
• Dormitul pe burtă
Recomandăm pernele umplute cu fibre moi de poliester, puf natural de gâscă sau mătase.
• Dormitul pe spate
Recomandăm pernele umplute cu fibre de poliester puţin mai ferme sau un amestec de puf şi pene de gâscă.
• Dormitul pe o parte
Recomandăm pernele realizate din spumă cu memorie şi latex mai ferm.
2. Ce formă a pernei ar trebui să aleg? Clasică sau anatomică, i.e. cu formă ortopedică?
Forma pernei este, de asemenea, importantă pentru a avea un somn odihnitor. Pernele cu formă clasică sunt potrivite pentru toate poziţiile de dormit. Acestea sunt adresate şi persoanelor care obişnuiesc să îndoaie, să plieze şi să strângă perna.
Perne anatomice.
Pernele anatomice oferă sprijin optim, fiind mai potrivite pentru persoanele care preferă să doarmă pe o parte sau pe spate. Acestea sunt adecvate şi pentru cei afectaţi de dureri de spate sau gât, forma anatomică a pernei permiţând coloanei vertebrale să se odihnească în poziţia corectă.
Forma anatomică a pernei este adecvată în special pentru persoane care dorm mai mult pe o parte sau pe spate. Datorită formei lor speciale, pernele oferă un sprijin excelent pentru gât, menţinând întreaga coloană vertebrală în linie dreaptă, aceasta fiind poziţia corectă fiziologică. Muşchii gâtului şi vertebrele se relaxează şi oferă experienţa somnului plăcut.
Pernele clasice.
Pernele clasice sunt adecvate pentru toate poziţiile de dormit, fiind în plus indispensabile pentru toţi cei care obişnuiesc să strângă şi să îndoaie perna. Unele perne clasice au şi opţiunea de a îndepărta sau adăuga umplutură pentru a ajusta înălţimea şi duritatea lor după bunul plac şi a vă asigura un somn liniştit, deci nu aveţi nimic de pierdut dacă alegeţi aceste perne.
3. Este mai bine să dorm pe o pernă cu umplutură naturală sau pe una cu umplutură sintetică?
Fiecare umplutură, fie aceasta din material natural sau sintetic, are propriile avantaje şi dezavantaje. Să le trecem în revistă pe rând. Duritatea pernei depinde de umplutură. Scopul diferitelor umpluturi şi al cantităţilor în care se găsesc este de oferi un suport eficient şi adecvat pentru a garanta fiecărei persoane somnul confortabil, important pentru a se trezi bine odihnită şi revigorată.
Atât pernele cu umplutură naturală, cât şi cele cu umplutură sintetică prezintă o serie de avantaje, alegerea dumneavoastră depinzând mai mult de maniera în care dormiţi. Pernele umplute cu materiale naturale oferă un sprijin specific, în timp ce se poate atinge orice nivel de duritate folosind umpluturi sintetice. Să analizăm câteva exemple: dacă dormiţi pe o parte, veţi obţine suport adecvat atât de la o pernă ce conţine spumă cu memorie, cât şi de la o pernă cu latex. Dacă preferaţi să dormiţi pe burtă, veţi prefera probabil fibre sintetice mai moi sau puf de gâscă.
Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale umpluturilor naturale şi sintetice de perne? Pe care ar trebui să le aleg?
Umpluturi naturale |
Umpluturi sintetice |
- Moi şi confortabile. - Aerisire, pielea respiră perfect, ajută la prevenirea transpiraţiei, antialergenice. - Suport adecvat pentru cap şi gât |
- Confortabile şi călduroase, material mai uşor - Adecvate pentru persoane afectate de alergii - Întreţinere facilă, se pot spăla mai frecvent |
4. Ce fel de husă de pernă va fi cea mai potrivită în cazul meu?
Husele de pernă sunt, de asemenea, confecţionate din materiale naturale sau sintetice sau dintr-o combinaţie a celor două. După cum ştim deja, materialele naturale şi cele sintetice au propriile lor calităţi, puncte tari şi puncte slabe. Când alegeţi compoziţie husei de pernă, trebuie să fie prioritare materialele naturale, deoarece este important ca materialul să respire, să fie aerisit şi să asigure un somn mai plăcut şi mai confortabil. Printre materialele naturale cu excelente calităţi necesare unui somn sănătos şi de calitate sunt bambusul, cânepa şi mătasea. Cânepa reprezintă o alegre excelentă pentru perne din multe motive:
• Reţine mirosul şi senzaţia de prospeţime.
• Prezintă rezistenţă naturală la ciuperci şi microbi.
• Ţesătura de cânepă este rezistentă şi are o durată de exploatare mai îndelungată.
• Cu trecerea timpului, devine mai moale fără a-şi pierde avantajele.
• De asemenea, este foarte aerisită, permiţând circulaţia eficientă a aerului şi îndepărtând umezeala pentru a oferi un somn mai plăcut.
Bambusul. Fibrele de bambus favorabile pielii prezintă o excelentă absorbţie a umezelii şi oferă un confort perfect pentru toţi cei care suferă frecvent de căldură noaptea.
Mătasea. Acest material natural, pe lângă graţie şi delicateţe, se caracterizează şi printr-o ventilaţie incredibilă şi abilitatea de a regla temperatura. Când vă este cald, mătasea vă oferă răcoare iar când vă este frig aceasta vă ţine de cald. Mătasea menţine astfel temperatura potrivită.
Dacă vă interesează o pernă cu preţ mai avantajos, nu trebuie să vă îngrijoraţi, deoarece şi materialul sintetic poate avea performanţe excelente. Cu referire la aceste perne, cele mai bune sunt cele dotate cu modul climatic, conceput să ofere ventilaţie suplimentară.
5. Este si înălţimea pernei importantă pentru un somn confortabil?
Atât forma, cât şi înălţimea pernei au un efect important asupra eficienţei somnului dumneavoastră. Fără a intra în detalii, pernele mai joase sunt mai adecvate persoanelor adulte cu umerii potrivit de laţi, în timp ce pernele mai înalte se adresează adulţilor mai laţi în umeri. Situaţia se îmbunătăţeşte dacă forma pernei este adecvată şi în raport cu înălţimea sa.
Perna mai joasă pentru dormitul pe o parte.
Forma şi înălţimea pernei o recomandă pentru adulţii cu umerii potrivit de laţi, precum şi pentru dormitul pe spate sau pe o parte. Oferă sprijin adecvat pentru gâtul dumneavoastră.
Pernă pentru toate poziţiile de dormit.
Alegerea potrivită pentru toţi cei care preferă să doarmă pe burtă, pe spate sau pe o parte. Perna cu înălţime şi duritate ajustabile este favorabilă unui somn confortabil în toate poziţiile, asigurând şi o poziţie corectă a corpului.
Pernă mai înaltă pentru dormitul pe o parte.
Destinată persoanelor mai late în umeri, care dorm frecvent pe o parte. Perna se adaptează la lăţimea umerilor dumneavoastră prin înălţimea sa.
Dacă nu ştiţi sigur care este înălţimea optimă pentru dumneavoastră, alegeţi o pernă cu înălţime ajustabilă.
6. Cum aleg o pernă pentru copii?
Când alegeţi o pernă potrivită pentru copilul dumneavoastră, trebuie să luaţi în calcul forma şi înălţimea pernei. Pernele pentru copii trebuie să aibă o formă specială care asigură poziţia corectă a corpului celui mic. Dimensiunea şi lungimea pernei sunt adecvate pentru copii, fiind alese pentru a cuprinde umerii şi capul celor mici şi a garanta astfel somnul lor sănătos. Reţineţi, de asemenea, faptul că pernele pot fi spălate şi sunt realizate din materiale aerisite ce favorizează somnul odihnitor şi confortabil al copilului dumneavoastră.
7. Ce alte aspecte trebuie să mai verificăm când alegem o pernă?
Veţi dori cel mai mult să alegeţi o pernă care permite spălarea. Unele pot fi spălate în întregime, inclusiv umplutura, în timp ce la altele doar husa se poate spăla. Ambele tipuri sunt avantajoase deoarece spălarea vă ajută să menţineţi un mediu de odihnă curat şi proaspăt.
Dacă suferiţi de alergii, ar trebui să alegeţi în mod cert perne care permit spălarea la cel puţin 60 de grade.
Dacă adormiţi cu dificultate, se recomandă să vă orientaţi către o pernă cu adaos de plante. Levănţica asigură un somn dulce. Muşeţelul, cu efectele sale pozitive şi de relaxare, induce bucurie şi veselie.
8. Când este timpul să cumpăr o pernă nouă?
Se recomandă să schimbaţi perna după trei ani de folosire deoarece în acest interval perna acumulează mult praf, piele moartă şi transpiraţie. Pot apărea şi acarienii, care se reproduc rapid şi secretă mii de excremente. Acarieni pot avea un efect negativ asupra sănătăţii, cauzând numeroase alergii. De asemenea, se recomandă să înlocuiţi perna după 3 ani deoarece în acest interval perna se tasează şi nu mai oferă sprijinul necesar, putând cauza dureri de gât, insomnii, etc. De aceea trebuie să vă schimbaţi perna în mod regulat, deoarece doar o pernă „potrivită” va asigura suportul adecvat pentru gât şi cap, asigurând totodată şi confortul maxim pentru a vă trezi bine odihniţi şi pregătiţi pentru noi aventuri.